09. januari 2014 · Kommentarer inaktiverade för Depression · Categories: Hälsa

Det hör inte alls till konstigheterna att känna sig ledsen och nere i vissa lägen. Livet är hårt ibland och vi drabbas alla av negativa händelser på grund av faktorer som vi alla gånger inte kan påverka själva.

Faktiska fakta i artikeln är hämtade från http://www.1177.se/Vasternorrland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Depression/.

Det kan gälla arbete, skola, tillfällig sorg eller på grund av att vi helt enkelt in rör på sig tillräckligt fysiskt. Många saker leda till vad som är att betrakta som något ”deppigt” och nedstämt.

Om exempelvis sorg och ledsamhet går alldeles för långt och överstyr kan vi falla in i något som ger oss den kliniska prognosen depression. Det är att betrakta som ett betydligt allvarligare problem och kräver i regel behandling. Det går att förklara depression medicinskt med att hjärnans så kallade signalsubstanser inte befinner sig i jämnvikt. Det går dock att bota depression genom terpeutiska metoder, genom medicin eller en kombination mellan de båda metoderna. Vilka metoder som är effektivast är oftast individuellt för varje fall.

Depression är ett vanligt fenomen i Sverige men det är svårt att vetenskapligt peka på faktorer som har direkt bidragande orsaker till depressionssymtomen. Det är många som menar att vädret är en av de största faktorerna till att så många i Sverige lider av depression och måste behandlas. Det talas om både höstdepression och vinterdepression då solen försvinner under merparten av dygnet under en lång period. Solen har en inverkan på vår hjärnas signalsubstanser och ett underskott av ljus torde ha en negativ inverkan på vårt välmående. Till exakt vilken grad är svårt att slå fast.

Det är ytterst vanligt att man som en del av samhället utsätter sig för stress och yttre påfrestningar genom arbete, ensamhet, privatekonomiska problem, olycklig kärlek/relationer, förändringar (positiva som negativa) eller på grund av missbruk av droger eller alkohol. Samtliga faktorer har en stark inverkan på att vi går in en djupare depression som blir svår att ta sig ur. De utgör faktorer som vi knappt ser framför oss och leder de till djupare problem bör vi ta kontakt med professionell hjälp i bästa mån.

Det är inte alltid alla som utsatts för stressrelaterade erfarenheter som får diagnosen klinisk depression. Det heter att man ådrar sig diagnosen utmattningssydrom när man varvats upp under stress en längre tid på grund av krav som är svåra leva upp till. Detta utmynnar i att man förlorar en stor del av energin eller att man upplever allt i tillvaron som ett stort kaotiskt förlopp och därefter agerar irrationellt. Tillståndet varar oftast kortare än en djupare depression men kan också sitta i längre än ett par månader.