25. april 2014 · Kommentarer inaktiverade för Drick mycket vatten · Categories: Hälsa

Vårt vanligaste och viktigaste livsmedel är vatten. Det är det livsmedel vi får i oss mest av, varje dag. Men det är ändå viktigt att se till att man får i sig tillräckligt mycket vatten.

En tumregel är att man bör dricka en och en halv liter vatten varje dag. Det motsvaras av 6-8 glas. Dagsbehovet är ungefär tre liter om dagen, men resten av vattnet får vi i oss genom maten vi äter.Det går inte att ersätta ett glas vatten med två koppar kaffe även om man skulle vilja det. Kaffe är nämligen vätskedrivande så är man en stor kaffedrickare så måste man kompensera kaffet med ännu mer vatten. Mer om det kan du läsa på Hälsosidorna.

Testa ditt vatten om du har egen brunn

Egen brunn

Om man bor på landet och har egen brunn som man tar sitt dricksvatten ur är det klokt att låta testa vattnet genom en vattenanalys. Det finns flera aktörer som hjälper till med vattenanalyser. Det finns företag som erbjuder en gratis enklare vattenanalys om du har problem med ditt brunnsvatten, till exempel konstig smak eller dålig lukt. Om analysen visar på att ditt vatten innehåller oönskade ämnen så finns det i allmänhet filter för att förbättra kvaliteten på ditt vatten och göra det tjänligt som dricksvatten.

Tidskriften Vi i Villa har en artikel som handlar om rening av brunnsvatten och vad det kan finnas för föroreningar, och föroreningar är vanligare än man tror. Ungefär 2 miljoner svenskar tar sitt dricksvatten ur en egen brunn, antingen i bostaden eller vid sitt fritidsboende. Ungefär 2 av 10 brunnar har vatten som inte är tjänligt som livsmedel, vårt viktigaste livsmedel.

Även om halterna av oönskade ämnen inte är höga så kan föroreningarna på längre sikt skapa hälsoproblem. Några exempel på föroreningar som är tämligen vanliga är arsenik och uran. Alltför surt vatten är heller inte bra men kan möjligen glädja den som har en punkare i familjen. Om man tvättar håret i surt vatten kan det färgas grönt.