18. augusti 2014 · Comments Off on Ett steg i taget · Categories: Hälsa

De allra flesta av oss har privilegiet att vi för egen maskin kan ta oss framåt med hjälp av våra kroppar. När vi passerat stadiet där vi krälar och kryper så sker detta i regel genom att använda benen – och fötterna.Vårda fötterna

Hur många steg om dagen tar vi egentligen

En forskare vid Arizona State University i USA har gjort en undersökning för att ta reda på hur många steg per dag vi egentligen tar. Hans undersökning visade att amerikanska män gick ungefär 7200 steg varje dag, medan kvinnorna bara tog dryga 5200 steg per dag. Detta skiljer sig dock ganska väsentligt mot hur det ser ut i Europa där det tas ordentligt många fler steg om dagen. Med undersökningen som underlag och sett till det hälsotillstånd man har i USA med många överviktiga människor, så rekommenderas människorna att försöka komma upp i åtminstone 10 000 steg om dagen.Den skillnad som nämns i artikeln är heller inte så liten, för vidare berättar man att svenska flickor tar mellan 12- och 14 000 steg per dag och pojkar 15- 18 000 steg varje dag – en rätt så väsentlig skillnad alltså. Som vi ser så blir det en hel del steg vi går och om man lägger ihop dem alla så går vi, enligt det brittiska Office for National Statistics, i genomsnitt sju maratonlopp varje år, eller halvvägs runt jorden under ett helt liv.

Ta hand om fötterna

Det blir som sagt en hel del steg vi tar under våra liv och då gäller det att vi också tar hand om våra kroppar så att vi inte får problem med sveda och värk. Inte sällan så är vi duktiga på att ta hand om större delen av kroppen genom träning som ska stärka musklerna och på så sätt förebygga skador och slitage. Men en kroppsdel som av många glöms bort och inte får lika mycket kärlek, det är foten – den kroppsdel som vi egentligen kanske borde ta allra bäst hand om, för fötterna är ju de facto med på precis varje steg vi tar.För att undvika skador så finns det en hel del saker man kan tänka på i sin vardag som gör att man man förebygger dessa skador. På fotvårdsföretaget Akilles hemsida hittade vi följande fem tips som i sin vardag är enkla att följa:1. Ta hand om och smörj dina fötter dagligen2. Ignorera inte problem som liktornar och förhårdnader.3. Var nog så du klipper dina tånaglar på rätt sätt.4. Tänk över ditt val om de skor och strumpor du använder.5. Träna även dina fötter, precis som andra delar av kroppen.

Fotsvamp

Du kanske har ett jobb där du under större delen av din arbetsdag tvingas gå i instängda arbetsskor som ibland kan bli fuktiga av svett eller väder, och där det är svårt att finna tillfällen för att antingen byta ut dina skor, eller hinna torka dom mellan arbetspassen. Då är det lätt hänt att du kan råka drabbas av fotsvamp. Rent och torrt är är mantrat för att förebygga, men även om du känner till förståndiga tillvägagångssätt för att förhindra ett sådant missöde, kan det glömmas bort i praktiken och om väl olyckan skulle råka vara framme, är det bästa du kan göra att ta tag i problemet blixtsnabbt. För lindrig fotsvamp finns det bra och effektiva behandlingsformer som du allt som oftast själv kan applicera. Hör med ditt apotek, din läkare, eller fotvårdsspecialist för korrekt rådgivning i frågan.