01. april 2014 · Kommentarer inaktiverade för Finna ro · Categories: Hälsa

Efter en arbetsvecka behöver många ett sätt att slappna och gå ner i varv för att njuta av helgen så mycket som möjligt. Vägen dit kan vara väldigt olika, mycket beroende på vilket jobb man har. Men oavsett om det är jobbet, familjesituationen eller annat som för tillfället drar energi så är det viktigt att man hittar sin väg till avslappning.

Läsning

Att sitta och läsa en bra bok är inte bara fysiskt avslappnande utan även mentalt. Kroppen får vila samtidigt som man försvinner in handlingen och på så vis också glömmer vardagens stress. För de som har svårt att välja kan topplistan på de mest köpta titlarna vara ett sätt att få guidning. På topplistan över mest sålda skönlitterära böcker  finns bland annat ”Femtio nyanser av mörker”, ”Torka aldrig tårar utan handskar” och ”Gudarnas blod”.

Meditation

Meditation är en träningsform som kombinerar koncentration, avslappning och fokusering. Vilken del som dominerar beror lite på vilken sorts meditation som utövas. Denna avslappningsform finns även inom flera religioner men i Sverige är det vanligast att utföra meditation utan religiös koppling.

Massage

För många är massage det ultimata sättet att slappna av. Stela muskler eller muskelknutar behandlas och man tvingas nästintill att slappna av ordentligt under pågående behandling. En massageform som kommit starkt på senare år är taktilmassage. Denna form används mycket inom äldreomsorgen men har även blivit populär som en avslappningsmassage. Det är även en form som rekommenderas för de som anser att klassisk massage känns för hårdhänt eller obekväm.

Fysiskt arbete

Att fysiskt arbete kan vara avslappnande kan låta bakvänt men med tanke på att många har mycket stillasittande arbeten ger fysiskt arbete samma funktion som ett träningspass. Men utöver att man rör på sig får man även fokusera och koncenterara sig på något annat vilket är viktigt för att ”rensa hjärnan”. Dessutom kan det ge en energikick att känna att man åstadkommit något samtidigt som man rört på sig.