22. januari 2020 · Kommentarer inaktiverade för Förbättra kostvanorna – tips inför omställningen · Categories: Hälsa, Kost, Tips

Uttrycket ”vi är vad vi äter” har en hel del sanning i sig. När vi äter hälsosamt gynnar vi också vår hälsa på många sätt. Vägen till hälsosamma kostvanor kan dock vara en jobbig en. Att göra denna förändring kommer att ta tid och mycket arbete. Men det finns tips som kan underlätta det.

Gör inte allt på en gång

Att gå från att äta en hel del snabbmat, halvfabrikat och liknande, till att äta hälsosamt varje måltid om dagen är kanske inte alltid det bästa. Så mycket förändring på en och samma gång kan vara svårt att bibehålla. Ett bättre sätt att närma sig detta kan istället vara att byta ut ett måltid om dagen till något riktigt hälsosamt och sakta med säkert byta ut fler och fler.

Uppskattning för att laga mat

En vanlig anledning till varför personer inte äter väldigt hälsosamt är att de inte är så intresserade av att laga mat. Men många gånger kan detta vara ointressant just för att man inte har mycket erfarenhet och inte kan mycket om matlagning. Att investera i bra köksutrustning behöver inte alltid vara dyrt men kan göra matlagningen enklare och roligare. En bra kokbok kan också göra sitt genom att erbjuda lite nya intressanta recept att prova på.

Dra speciellt ned på sockret

En liten förändring som i längden kan göra väldigt stor skillnad är att vara mer medveten om ens sockerintag och göra sitt bästa för att sänka detta. Ett minskat sockerintag kan göra det lättare att gå ned i vikt och även skona tänderna väldigt mycket, för att inte tala om andra fördelar.

Sätt realistiska mål

Att ha en målsättning med sina nya kostvanor är inte en dum idé. Det kan hjälpa att hålla en motiverad när viljan flackar något. Målsättningen för många kommer nog att vara att tappa ett par kilon. Och håller man sig till både hälsosam och kalorisnåla livsmedel kommer man börja se resultat inom kort. Men det är viktigt att hålla realistiska förväntningar. En vikt nedgång kring 0,5 kg per vecka är exempelvis något som anses väldigt hälsosamt.