05. december 2013 · Kommentarer inaktiverade för Goda förutsättningar för hälsa · Categories: Hälsa

HälsaAlla drömmer vi nog om att leva ett hälsosamt liv med bra kost, motion, osv. Dock är det nog många som tycker det verkar alldeles för jobbigt att lägga om livsstil och av den anledningen blir det aldrig riktigt av. Faktum är att man faktiskt bör göra en ansträngning för att leva ett hälsosammare liv eftersom vinsterna är så väldigt många.

För att skapa goda förutsättningar för en god hälsa är rörelse och motion en av de viktigaste ingredienserna. Många tror kanske att man behöver ligga på gymmet en timme om dagen för att få resultat, men detta är på intet sätt sant. Någon form av motion en halvtimme åt gången 2-3 gånger i veckan räcker för att uppnå önskad effekt. Viktigt är att man hittar en motionsform som man trivs med. Ett bra tips om man har svårt att komma till skott är att träna ihop med andra eftersom risken att  träningen inte blir av minskar betydligt. Man vill ju inte ”svika” sin träningskompis.

En annan förutsättning för en god hälsa är att man äter rätt, inte bara vad man äter utan också hur man äter. Att äta en bra frukost är en av de viktigaste sakerna i ett gott och sunt liv. Utan en bra och stabil frukost blir man lätt trött redan innan lunch, som ofta kompenseras med kaffe eller dylikt, vilket givetvis inte är speciellt bra.Vad gäller vad man ska äta så är det de gamla vanliga tipsen som gäller, det vill säga undvika läsk, godis, kakor osv, samtidigt som man inte bör äta för mycket fet mat. Mer av vegetarisk mat är också ett bra tips för en god hälsa.

I övrigt är det också bra om man försöker att äta sina måltider på samma tid varje dag eftersom detta gör att kroppen mår bättre eftersom den vet vad som väntar. En viktig sak är att inte äta för nära inpå man ska lägga sig att sova eftersom detta gör att kroppen har svårare att komma till ro, vilket gör att sömnen påverkas. Sömn är för övrigt också en viktig ingrediens i ett hälsosamt liv. Att få tillräckligt med sömn är oerhört viktigt för att må bra. Ett bra tips är att alltid lägga sig vid samma tid varje kväll.

En annan sak som har stor inverkan på hälsan är rökning. Om man röker är detta något som man bör försöka att sluta med, då ett rökstopp direkt får följden att andningsförmågan förbättras samtidigt som lukt och smak förbättras. Dessutom minskar risken att drabbas av en rad olika sjukdomar som exempelvis hjärtsjukdomar och lungsjukdomar.