23. juni 2020 · Kommentarer inaktiverade för Grundläggande hudvård · Categories: Hälsa, Tips

Huden är vårt största organ. Det är något som är lätt att glömma, men när du väl vet om det blir det ofta enklare att förstå vikten av god hudvård. Inte bara är det behagligare när huden mår bra, det ger också ett bättre intryck, oavsett om det gäller huden i ansiktet, på händerna eller exempelvis underarmarna.

En annan sak att tänka på är att allt det vi applicerar på huden med stor sannolikhet tas upp av kroppen genom bland annat blodflödet. Det gör valet av kosmetikaprodukter än mer betydelsefullt, välj därför de produkter som innehåller rena och hälsosamma ingredienser utan gifter.

Välj produkter efter hudtyp

En grundläggande princip inom hudvård är att välja produkter efter hudtyp. Våra hudtyper delas in i torr, känslig eller reaktiv, fet, mogen samt blandhy. Om du är osäker på din egen hudtyp kan du med fördel boka in en konsultation hos en lokal skönhetssalong. Produkter hittar du mycket av även online, bland annat på Skinroller.se. Att behandla de olika hudtyperna är ganska självförklarande: torr hud behöver mycket fukt, känslig hud tenderar till att reagera på kraftfulla ingredienser, fet hy är åt det oljiga hållet, mogen hud börjar tappa elasticitet medan blandhy ofta har olika zoner i ansiktet, som delvis kräver olika typer av behandling.

Skapa dagliga rutiner

Vanligtvis består vår hudvård av två tillfällen per dag, morgon och kväll. På morgonen handlar det om en lättare rengöring med förslagsvis ansiktsvatten, följt av återfuktande och närande dagprodukter med passande solskyddsfaktor innan du lägger eventuell makeup. Kvällsrutinen inkluderar en mer grundlig rengöring samt rikare serum och ansiktskräm som ska verka över natten då kroppen vilar. Ett par gånger i veckan kan du också komplettera med exfoliering och en djupgående ansiktsmask för att stimulera nybildning av bland annat hudceller och kollagen. För läpparna och det känsliga området kring ögonen används specialprodukter, eftersom den huden skiljer sig från huden i andra delar av ansiktet.