10. juli 2013 · Kommentarer inaktiverade för Hur sluta röka · Categories: Tips

Att lägga av med en ovana är generellt sett svårt och när det kommer till att sluta röka är det särskilt besvärligt då den aktiva beroendeframkallande substansen nikotin håller rökare i ett fast grepp. Många klarar av att sluta utan assistans, men för att öka chanserna att lyckas finns det en uppsjö av produkter som kan bistå i processen att antingen dra ner på rökningen eller att sluta helt och hållet. Dessa produkter finner man bland annat på apotek och hos olika specialiserade butiker på nätet.

Hjälpmedel att sluta röka

No-SmokingDen elektroniska cigaretten, eller ecigg som de kallas i vardagligt tal, är ofta tillverkad att likna en vanlig cigarett och dess främsta syfte är att ersätta den giftig rök som rökaren är van vid och byta ut den med en ånga med nikotin vilket anses vara ett mer hälsosamt alternativ. Röken som den elektroniska cigaretten bildar kommer i flera olika smaker och har även den trevliga egenskapen att den inte stör icke rökare.

Nikotinplåster sätts fast på huden och ger en stadig dos av nikotin under dagen. Detta har i studier visat sig vara ett effektivt sätt att underlätta avvänjningen. Plåstrets omedelbara positiva effekt är att ingen rök dras ner i lungorna som då får möjligheten att återhämta sig.

Nikotintuggummi är alternativet för dem som vill få en dos nikotin vid behov. Denna produkt kan även användas av rökare vid tillfällen då det inte är tillåtet för dem att röka.

Ett alternativ till tuggummit är att använda sig av en spray som snabbt kan förse användaren med nikotin vid behov. Sprayen är oftast i en mindre behändig behållare och finns vanligtvis i en smak av mint.

De flesta produkter för rökavvänjning innehåller nikotin och för dem som inte vill eller kan få i sig det beroendeframkallande ämnet finns alternativ som akupunktur, aromaterapi, hypnos, användningen av särskilda örter eller samtal med psykolog.