30. september 2013 · Kommentarer inaktiverade för Huskurer · Categories: Tips

Det är vanligt att bli förkyld och ofta under de kallare månaderna, ibland mer en regel än undantag. Förkylningar kommer ofta olägligt, ofta när man inte har tid att vara sjuk. Håller förkylningssymptom i väldigt länge är det självklart dags att uppsöka en läkare, men många gånger behövs det inte. Dock så är det skönt att bli av med förkylningen i tid, då kan det vara bra med lite huskurer.

Att vara förkyld är inte trevligt precis, därför är det skönt att snabba på tillfrisknandet med ett par huskurer. Ett par vanliga är att till exempel att äta ingefära då man har en besvärlig hals eller att äta honung för att lindra halsen. Det finns många olika tips, fördelen med huskurer är att de använder sig av saker som finns i hemmet.

Morot: Morötters största egenskap som huskur är att de är slemlösande och detta är något som ofta är uppskattat under en förkylning. Riv morötter till maten eller varför inte göra en soppa gjord på morötter, att dricka något varmt är alltid bra då man är förkyld.

Ingefära: Som det skrevs tidigare är ingefära bra att äta då man är förkyld, deras främsta egenskap som huskur är att de är inflammationshämmande, detta hjälper då bihålorna till exempel blivit inflammerade. Detta kan ätas rått, men det har en stark smak. Testa att riva lite ingefära i apelsinjuice,

Honung: 
Honung är populärt som huskur, det lindrar halsont bra och till skillnad från andra huskurer är smaken inte så stark. Sen så tycker många att honung är gott, så att äta det mot en förkylning är något många föredrar till skillnad från till exempel vitlök. Testa att ta lite honung i en varm kopp te.

Citron: Citroner är också bra mot en jobbig förkylning, de är antiseptiska och innehåller mängder med c-vitamin vilket immunförsvaret. Pressa ett par citroner i en saftbunke, tillsätt vatten och socker. Det går givetvis bra att äta citroner som de är.

Vitlök: Vitlök är något många äter, är bra mot bakterier och hindrar virusinfektioner. Smaken är inte den trevligaste kanske, men dess egenskaper är väldigt bra mot de besvärligare förkylningarna. Ät två eller tre klyftor, sen drick stark saft eller liknande för att få bort den värsta smaken. Om inte det lockar kan du skära ett par klyftor och låta det tillsammans med lite honung dra över natten, smaken blir då behagligare.

 

Som det skrevs tidigare så är det bättre att uppsöka läkare om symptomen har pågått länge, modern medicin är bättre än huskurer och är att föredra om förkylningens längd har pågått länge utan någon stor lindring.