12. februari 2014 · Kommentarer inaktiverade för Olika former av smärta · Categories: Hälsa

Att känna smärta av olika former kan handla om allt från näst intill obeskrivlig vånda till lindrigare former av olust och värk. Vi drabbas alla någon gång av olika sorters grader av smärtor; hur vi upplever och hanterar smärtan beror på fall till fall. Alla former av smärtor transporteras som impulser via nervsystemets receptorer som först leder till ryggmärgen och därefter till hjärnan. Det är i hjärnan de registreras varpå vi blir medvetna om smärtan.

Akut smärta vid ryggskott och ihållande ryggproblem

Om vi skulle ta på något vasst föremål eller bränna oss på en het platta skulle vår hjärna omedelbart göra oss varse om att vi får en akut smärta. Samma sak gäller om det skulle hugga till någonstans i ryggen såsom vid ett ryggskott. I de flesta fall av akuta smärtor är det lätt att hitta en orsak.

I fallet ryggskott behöver problemet inte betyda att man kommer att få allvarligare ryggproblem över en längre period. Ryggont är överlag ett vanligt fenomen men ofta är det inte fråga om ihållande ryggproblem utan smärtor som går att behandla med naprapat eller fysioterapeut. Vanligast ryggbesvären vi stöter på är i nedre delen av ryggen, den så kallade ländryggen. Det är oftast en värk som strålar ut i lår och ben som ofta får oss att känna trötthet i ryggen. Problem kan fortgå i några veckor och går att förhindra med regelbundna träningsövningar samt stretching.

Smärtor i lederna

Ledvärk är ingen ovanlig smärta. Den uppstår exempelvis vid en förkylning eller vid en infektion. Lederna blir också sämre i takt med att vi bli äldre. Närmare hälften av alla svenskar över 80 år har någon form av ledvärk varje dag. Ledvärk är vanligare bland kvinnor än män. Personer med övervikt och fetma samt de som tränar och motionerar riskerar en större chans att få ledproblem (http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ledvark/).

Många med som inte vet det exakta ursprunget till ledvärk brukar använda beskrivningen reumatism som förklaring. Reumatism är en inflammation som utgår från mindre leder från händer och fötter. Följden av reumatism är att lederna blir svullna och ömmar. Är inflammation av en stark karaktär blir leder ofta varma.