01. april 2014 · Kommentarer inaktiverade för Om du bli sjuk · Categories: Tips

Vi har skrivit flera inlägg här hur du ska motverka stress, smärta och sjukdomar på bästa sätt. Men tänk om man är med om en olycka, något som man inte kan förbereda sig på? Eller om man helt enkelt har oturen att bli allvarligt sjuk. 

Sängliggandes

Hamnar man i en svår olycka med lång återhämtningstid kanske man inte vill spendera månader på sjukhuset om det inte är tvunget. Är man annars i så pass bra hälsa att man klarar sig med sjukvård hemma är det nog många som väljer det. Det minskar stressen att få vara runt sina egna saker och få ta emot besök när man vill. Beroende på skada eller sjukdom ställer vården upp och ser till att dina behov blir mött. Har du svårt att ta dig upp ur sängen kommer hemtjänsten varje morgon och hjälper dig. Samma när du ska gå och lägga dig. Vissa saker måste man dock bekosta själv. Är man sängliggandes brukar man få bekosta eventuellt madrassbyte själv. Och vi rekommenderar att man gör det! Det är en sak att köpa en vanlig madrass för att sova i på nätterna. Men när man ligger i sängen största delen utav dagen behöver man något som är tryckavlastande..

Rörelseförhindrad

Har man blivit rullstolsbunden, även om det är temporärt, kommer man behöva anpassa hemmet för att underlätta vardagen. Kommunen kan exempelvis installera en ramp så du enkelt kan ta dig ut och in ur lägenheten. Om du bor i ett hyreshus med trappor utan hiss kan kommunen också hjälpa till att hitta ett handikappat område så du får mer frihet. I det stora hela kan man säga att staten, kommunen och landstingen har tillsammans med socialtjänstens föreskrifter och dig själv, ansvaret för att du får din vardag att gå ihop. Du kan läsa mer på Socialtjänstens hemsida. Man kan även få hjälp med anordningar i duschen och sovrummet så att du klarar av så mycket som möjligt själv. Men man måste tänka på att efter staten har gjort sitt är det upp till dig att motionera och socialisera så du håller uppe din hälsa!