17. december 2013 · Comments Off on Ont i ryggen · Categories: Hälsa

Ryggont”Jag har så ont i ryggen”, detta är nog bland de vanligaste klagomålen som vi hör runtom i landet. Och ont i ryggen är helt klart inte något ovanligt. Det finns förstås många olika orsaker till smärtan, ibland behövs behandling och ibland inte.Vanligt ryggont är sättet man inom vården (enligt vårdguiden) brukar uttrycka det med sådan typ av smärta som oftast försvinner inom några dagar eller någon vecka. Men om problemen blir för stora och inte tycks försvinna av sig själv inom någon vecka så är det dags att börja överväga att söka hjälp. Nedan berättar vi när det är dags att söka hjälp.Det finns lite olika tecken som man kan gå efter när man funderar över om man borde söka hjälp. Vi har redan nämnt att om det inom några veckor inte blivit bättre så är det dags oavsett. Men i övrigt bör du lämpligen omgående söka akuthjälp om du:

  • får ont i ryggen tillsammans med andra akuta sjukdomssymptom så som feber, matthet eller symptom från mage, bröstkorg och andning
  • inte känner av att du är kissnödig eller kissar på dig
  • har nedsatt känsel, svagheter och eller stickningar i båda benen
  • har domningar kring ändtarm eller könsorgan
  • har skarp smärta som inte är uthärdbar utan vård.

Var ska jag söka vårdVars man ska söka vård beror lite på hur tillståndet ter sig, är det något som känns akut så är det förstås en akuttid på en vårdcentral eller ett sjukhus som du behöver. Men har du redan dina problem dokumenterade och inte är i en akutsituation så kanske det räcker med att du direkt vänder till en institution som du vet kan hantera din problematik.Exempelvis så kan man vid besvär med stela muskler, leder och liknande, vända sig till en naprapat som är specialist på just dessa områden. Dom kan både ge behandling och råd om vad du kan göra för att råda bot på dina besvär. Är det just en naprapat du behöver så kan vi varmt rekommendera Naprapatiska. Beroende på problematikens karaktär så finns det också andra typer av specialister man kan vända sig till, exempelvis sjukgymnaster eller kiropraktorer.Kom dock ihåg att om det handlar om ett akutläge att då också eftersöka akuthjälp. Ett akutläge är de punkterna som ovan har angivits, eller exempelvis om det händer en olycka som gör att smärta i ryggen uppstår. Då är det förstås viktigt att uppsöka vård direkt.Vad du kan göra självEn viktig del för att får bort smärtan är att röra sig som vanligt. Besvären kan bli värre om du blir försiktig med hur du rör dig och vad du gör för att du är rädd för eventuell smärta eller fördjupad skada. Ta värktabletter om smärtan är besvärlig. Sedan ska du röra dig mer och gärna motionera om du inte redan gör det. Börja med promenader och enkla ryggövningar. Öka sedan intensiteten. På grund av mycket sittande har ryggproblem ökat i vardagen. Vi tränar vår rygg och bål för lite. Det är bålmuskulaturen som ger oss bra hållning och stabilitet. Om dessa muskler är svaga eller försvagas kommer hållningen att lida, vilket kan i långa loppet ge ryggbesvär. Försök även att slappna av mer när du inte rör dig. Om man har ont är det lätt att man får spänningar i kroppen vilket leder till att besvären förvärras. Få en massage eller ta lugnande bad så musklerna får vila om du känner att du spänner dig mer än vanligt.