19. september 2014 · Kommentarer inaktiverade för Positiva tankar · Categories: Hälsa

Hälsa handlar inte bara om att äta bra mat och att röra på sig. Man ska också tänka hälsosamma tankar och ta itu med de dåliga. 

En svensk läkare kallar området i hjärnan som aktiveras när vi tänker dåliga tankar för ”måla fan på väggen-centrum”. Och det är en humoristisk och bra beskrivning på ett problem som många brottas med. Elaka, dåliga och negativa tankar kan lätt ta över hela vardagen.

Negativa tankar leder ofta till man vägrar släppa dem. Även fast de ger en ångest kan man inte sluta älta dem. Man måste ta tag i sig själv och försöka tänka med positivt.

Varje gång du kommer på att du ältar negativa saker som hänt under dagen ska du börja byta ut dem mot de positiva som har hänt. Även de lilla sakerna, som vädret eller när vännerna skrattade åt ditt skämt. Till slut kommer hjärnan att ändra sitt beteende och hålla kvar vid de positiva tankar och skjuta undan de negativa.

En farlig sak är att jämföra sig med andra. Om du hela tiden tittar på dem som har mer, verkar lyckligare och gör mer så kommer du att trycka ner dig själv och glömma bort att berömma dig själv för dina egna uppfyllda mål. Fokusera inte på vad andra har utan vad du har! Lättare sagt än gjort men det är en träningssak.

Svartsjuka kan ta över vardagen och går hand i hand med att jämföra andra. Du kan vara svartsjuk när du ser din partner har roligt med andra än dig eller så är du svartsjuk på att din vän har en partner och inte du. Sådana känslor är, som mycket annat, svåra att bearbeta. Du måste hitta ett inre lugn och lära dig att lita på din partner och lära dig knep hur du avleder hjärnan från svartsjuka tankar. Det finns professionella som kan hjälpa dig med detta.