30. oktober 2013 · Kommentarer inaktiverade för Psykisk ohälsa · Categories: Hälsa

Att inte må bra eller att vara i psykisk ohälsa är knappast ett fenomen. Idag utsätts vi av mer påfrestningar än någonsin och utrymme för andlighet och själslig frid är företeelser som bara få har tid med.

Deprimerad ung kvinnaVi lever i ett konsumtionssamhälle där media har satt både ton och press vad gäller status, välfärd, karriär och socialt framåtskridande. Vi måste prestera helt enkelt, annars så glömmer människor bort oss eller så blir vi helt enkelt inte bekräftade av våra medmänniskor. Att känna sig älskad och bekräftad är ett mänskligt behov. Får vi inte en tillräcklig dos av det så mår vi inte bra.

I Sverige är siffran hög för folk som drabbas syndrom som sömnproblem, ångest- och panikattacker eller allmän depression. Ni har säkert hört talas om samlingsnamnet ”att gå in i väggen” också. Vad gör folk för att råda bot på att de inte mår bra psykiskt? Det beror helt enkelt på. Många söker omedelbar hjälp medicinskt. De har inte tid att träffa någon person att prata med så i princip får de en diagnos av psykiatrikern som skriver ut något ångestdämpande eller antidepressivt preparat.

Andra söker en person att prata med eller tar sig tiden att gå med i olika former av gruppterapier av mer dynamisk karaktär.

Det finns många sätt att få hjälp idag i Sverige och det är viktigt att inte glömma bort att om man hamnar i en nedåtspiral mentalt i livet så finns det alltid utvägar. Det behöver inte alltid kosta pengar heller. Vilken metod man väljer för rehabilitering är upp till individen. Att rekommendera är dock att alltid först söka hjälp via ett mänskligt plan. Antingen genom att först uppsöka en psykolog (kommunal eller privat) eller så kan du uppsöka de gruppdynamiska alternativ som också erbjuds.

Vad som i slutändan fungerar bäst beror på dig som människa. Som individer vill vi se resultat men när det gäller psykisk hälsa så finns det tyvärr ingen bättre måttstock än dig själv och ditt eget inre. Lyssna därför till ditt hjärta först innan du väljer din väg tillbaka till harmoni och ro.