05. december 2013 · Kommentarer inaktiverade för Stress · Categories: Hälsa

Att vara stressad är som bekant alltid lite jobbigt. Faktum är att stress inte bara påverkar oss rent psykiskt utan kan också ha en ganska stor inverkan på hälsan.

Rent fysiologiskt är stress en reaktion på ett hot av något slag. När människan upplever ett hot av något slag registrerar kroppen detta, varpå pulsen ökar, vilket leder till att mer blod pumpas ut till musklerna och på så sätt blir vi mer alerta, får mer energi och kan eventuellt fly från hotet.

I dagens moderna samhälle är det sällan vi hamnar i den situation att vi måste fly från ett vilt djur eller kämpa mot detsamma. Dock så finns stressfunktionen kvar, vilket gör att vi känner oss stressade i vissa situationer. Hjärnan har heller inte förmågan att skilja på verkliga och tänkta hot, vilket gör att vi även kan känna stress över sådant som kanske kan hända.

När man talar om stress är det viktigt att skilja på olika typer av stress eftersom stress inte bara behöver vara negativ. Det finns även positiv stress som är nyttig vid till exempel tävlingar eller liknande.

Negativ stress kan dock vara skadlig på lång sikt inte bara psykiskt utan även fysiskt. Det farliga är om man inte får tillfälle att vila upp sig ifrån stressen och den blir långvarig och ihållande. Är man jämt och ständig stressad kan det leda till bland annat högt blodtryck och muskelvärk. Även sjukdomstillstånd som till exempel hjärtinfarkt och fibromyalgi kan orsakas eller utlösas av för mycket stress.

Vid för mycket stress utsöndras också vissa hormoner i blodet vilka kan leda till både minnessvårigheter och koncentrationssvårigheter. Dessutom kan man även lätt bli nedstämd och deprimerad – och leda till depressioner, även om dessa även kan bero på andra faktorer än bara stress.  

Hur stress påverkar hälsan rent konkret varierar från person till person, men några av de vanligaste symtomen är bland annat sömnproblem, stor trötthet, irritation, rastlöshet, svårt att koppla av samt svårigheter med att minnas och koncentrera sig. Dessutom kan för mycket stress leda till hjärtklappning, magproblem som magkatarr och förstoppning samt huvudvärk.