13. mars 2014 · Kommentarer inaktiverade för Ta hand om fötterna · Categories: Hälsa

Fötter

Fötterna är kroppsdelen vi sliter på dagligen vare sig vi vill det eller inte – förutsatt att vi är gående och inte rullstolsburen då förstås. Fötterna är också en kroppsdel som många glömmer bort att vårda som man kanske gör med andra kroppsdelar.

Det finns en del saker du kan göra för att vårda dina fötter, både i mer, så att säga, skönhetssyfte och i skade- och smärtförebyggande syfte. Vi tänkte här ge några av våra bästa tips.

Sulor och inlägg

Sulor och inlägg finns i ganska många olika utföranden och med olika avsikt. Det kan vara för att stödja foten, värma foten eller minska belastning. Om du exempelvis har ett arbete där du står och går mycket på hårda underlag så är det att föredra att ha någon slags extra dämpning för hela foten. Då är det perfekt med en silikonsula som med sin utformning stödjer hela foten inklusive hälen, vilket gör att det även är bra för dig som lider av hälsporre eftersom hälen avlastas.

Fotbad

Nu kommer vi in på de mer direkt vårdande tipsen, sulor och inlägg är lite mer i förbyggande syfte. Ett fotbad är en perfekt start på fotvårdandet – eller pedikyren som det också kallas. Förutom vatten i fotbadet så tillsätter du med fördel fotbadsalt. Detta gör att förhårdnader och torr hud på fötterna mjukas upp, samtidigt som det rengör och sätter igång blodflödet i fötterna. Rekommenderat är att sitta i ungefär högst en kvart för att inte naglarna ska ta skada.

Fotfilen

Fotbadet kommer som sagt att mjuka upp dina fötter fint, och då passar det perfekt att därefter köra en omgång med fotfilen. Detta är det troligtvis mest effektiva sättet att få bort förhårdnader och torr hud. Anledningen att det är perfekt direkt efter fotbadet är för att fötterna då är mjuka och huden är således lättare att luckra upp då. Ett tips för att slippa att hård hud byggs upp är att sätta rutin på att köra en liten omgång med fotfilen efter varje gång du duschat.

För fler tips så kan vi rekommendera att du besöker Kingmagazine.se, där hittar du exempelvis tips på hur du ska smörja dina fötter samt information om peeling.