07. april 2014 · Kommentarer inaktiverade för Ta hand om tänderna · Categories: Hälsa

Tandvård

Hittills har våra artiklar i rätt stor utsträckning handlat om att ta hand om sin hälsa i den mån att man bör motionera tillräckligt, äta rätt och få sig tillräckligt med sömn. Nu kommer istället lite tips om att ta hand om tänderna.

Regelbundna tandläkarbesök

Det första tipset är väl egentligen något ganska självklart – att med regelbundenhet besöka tandvården. Med regelbundna tandläkarbesök brukar man mena ungefär ett besök om året för kontroll av tänderna efter hål, tandsten och liknande. Att många dock avstår detta beror inte bara på den klassiska tandläkarrädslan utan på att det är rätt dyrt med tandvård. Vårt tips är då att se över möjligheterna till att få teckna så kallat friskvårdsavtal. Mer information får du i länken, men i korta drag så innebär det att du betalar en fast summa per månad – eller per år som ger dig tillgång till i övrigt fri tandvård för vanliga besvär, behandlingar och undersökningar.

Tandborsten, tandtråd och munskölj

Tandläkaren kan laga hål, ta bort tandsten och massor av andra saker, men hen kan inte vårda dina tänder dagligen, utan det får du sköta alldeles själv. Att borsta tänderna två gånger om dagen och i samband med detta också använda någon form av tandtråd samt skölja munnen med munskölj/munvatten tar dig en lång bit på väg mot att ha rena och fina tänder i många år. Många fuskar och glömmer att rengöra mellan tänderna särskild ofta och detta gör att det lättare uppstår tandsten mellan tänderna.

Tandblekning

På senare år har det även blivit populärt med tandblekning för att tänderna ska hålla sig bländande vita. Rent hygienmässigt så är förmodligen de ovanstående punkterna viktigare generellt sett. Men att bleka tänderna ska inte underskattas. Det tar exempelvis bort missfärgningar som kan erhållas av färgstark mat, te, kaffe och så vidare. Rent estetiskt sett så är tandblekning fantastiskt. Det fina är också att tandblekning kan du idag utföra helt själv. Tandblekning hemma är minst lika vanligt som tandblekning hos en tandläkare. Med lite varsamhet och tålamod kan du dessutom få ett lika bra resultat.

Fimpa

Vårt sista tips går till dig som har ovanan att röka eller snusa. En av de vanligaste orsakerna till missfärgningar av tänderna beror just på detta. Rökning gör så att blodcirkulationen försämras och inflammationscellerna i tandkött är mindre aktiva, vilket medför att risken för missfärgning ökar.