21. maj 2014 · Comments Off on Tre populära dieter · Categories: Kost

Dieter är något som ständigt är på tapeten. Särskilt nu när sommaren står för dörren och alla ska visa sig mer lättklädda. Det finns idag många olika tapeter att välja bland, vi tänkte ge tips på de tre populäraste idag. 

LCHF

LCHF är en diet som även kallas lågkolhydratkost. Här gäller det att utesluta kolhydraterna och istället äta mer feta produkter för att kroppen ska få i sig den energi den behöver. I kosten får man äta feta mejeriprodukter, kött, fisk och grönsaker som växer ovan jord. Det gäller att undvika kolhydrater i alla dess former för att nå det resultat man önskar. Denna diet är en diet som debatterats och kritiserats mycket från olika håll.Fräscha grönsaker

GI- metoden

Denna diet är mer av en livsstilsförändring än en diet. Kosten går ut på att äta nyttigt och bevara ett stadigt blodsocker. Att äta produkter med lågt glukemiskt index (GI) vilket gör att det inte blir några toppar eller dalar i blodsockerkurvan. Här får man äta kött, kyckling, fisk, grönsaker och kolhydrater av bra kvalité, långsamma kolhydrater med lågt GI.

Nordisk kost

Detta är en relativt ny diet här i Sverige som går ut på att äta ungeför 2200 kalorier om dagen. I kosten får man äta nordiska grönsaker och rotfrukter, bär, feta fiskar, kyckling, korv, kött, fullkorn av havre, korn och råg. De livsmedel man ska undvika är vitt ris, vitt mjöl och vitt socker. Denna kost är egentligen ganska lik GI, det gäller att äta långsamma kolhydrater men här gäller också att äta de livsmedel som produceras i Norden. Inga exporterade livsmedel från länder utanför Norden.